Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V japonské kuchyni

16. 01. 2009 13:13:50
Miluju japonské jídlo! Při každé cestě domů vleču v batohu litry sojové omáčky, nejrůznější přísady a jednou jsem uvažovala i o pytlíku rýže!      
Japonske jidlo je pastva pro oci...

X+Japonske jidlo je pastva pro oci...

Od rýže mě nakonec odradil drobný detail-prodává se v minimálně desetikilovém pytli-a to bych na zádech opravdu táhnou nechtěla. I když tak dobrou rýži jako v Japonsku jsem ještě jinde nejedla.

Vybrat si restauraci je někdy nad lidské síly, skoro každá se specializuje na jiný typ jídla, někde se můžete cpát jen nudlemi, jinde třeba výhradně řízky. Mimochodem-prachobyčejný obalovaný vepřový řízek byl pro mě šok-a pro japonské kamarády taky! Předložili mi ho jako místní specialitu-a nemohli uvěřit, že se jedná o typické české jídlo! Pravda-podávají ho tady pro nás netradičně-nakrájený na kousky s miskou rýže, ale je to on! Rýže je mimochodem součástí každého jídla-dávejte si pozor abyste do ní nezapíchli své hůlky-tak se rýže servíruje mrtvým! Japonci mají příjemný zvyk-před každým jídlem vám v restauraci podají navlhčené ručníky nebo ubrousky-většinou teplé. To mi doma vážně chybí!

Úžsné jsou restaurace, kde si jídlo připravujete sami, buď na horké plotýnce nebo na grilu-anebo v horkém vývaru (mimochodem, tohle jídlo má půvabný název šabu-šabu). Pokud budete při návštěvě Japonska při penězích, doporučuji kaiseki-tradiční slavnostní jídlo-čekají vás desítky minichodů servírované v překrásném nádobí z porcelánu, dřeva i listů.

O japonském jídle se dá mluvit dlouho, ale bez ochutnávky to není ono. Snad se mi podaří probudit vaše chuťové buňky alespoň fotkami.


3.JPG

 

 

 

 

 

 

Japonské jídlo musí v první řadě vypadat nádherně! 

 

 

                                                     4.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Někdy se skoro bojíte narušit jídlem dokonalou kompozici! :-)


6.JPG 

 

 

 

 

Typický rámenshop-bar, ve kterém se vaří nepřekonatelná nudlová polévka. Jak je v Japonsku zvykem, je vidět do kuchyně pod pokličku kuchařů

 


7.JPG

 

 

 

 

Mé milované grilované hotate-mušle sv.Jakuba! Ještě lepší jsou syrové, ale o tom až příště.. 

 

 


PICT8810.JPG

 

 

 

 

 

 

Další z mých oblíbených obědů-grilovaná sépie...

 


8.JPG

 

 

 

 

 

 

Takový chutný rybí vývar....:-)

 

 

 


9.JPG

 

 

 

 

 

 

A další polévka-dostanete vývar a do něj na co si ukážete-zeleninu, tofu, kousek masa....v zimě parádní vynález!


11.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Restaurace lákají na umělohmotné jídlo za výlohou. Vypadá jako živé a uvnitř dostanete přesnou kopii!


12.JPG

 

 

 

 

 

 

V restaruaci ovšem někdy narazíte na hodně podivná jídla...

 


13.JPG 

 

 

 

Po delším pobytu v Zemi vycházejícího slunce ale občas uletíte i při domácím kuchtění (mušle byla výhrou v tombole-a domácí mi ji velmi záviděli!)

 

 


14.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Typickým jídlem je tempura-tedy zelenina obalená v lehkém těstíčku. Ale obalují se i jiné věci....


15.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulinářská návštěva Čínské čtvrti v Jokohamě...

 

 

 

 16.JPG 

 

 

 

 

 

 

Ještě chvíle přemýšlení a všechna jídla hravě zvládnu! ;-)

 

 

P.S.O sushi až někdy příště-tahle dobrůtka si zaslouží vlastní kapitolu!

Autor: Martina Svobodová | pátek 16.1.2009 13:13 | karma článku: 24.07 | přečteno: 2249x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Ervín Dostálek

Opravdu severská romance 10: V Bergenu průměrně prší 213 dní v roce, my ale měli slunečno

Světové firmy v nádherných domech z 18. st., v přístavu lodě z celého světa, plody moře kupované přímo od rybářů, 1 lanovka a 1 pozemní dráha na kopec nad městem, jež vzniklo jako "zelená louka mezi horami", bývalá metropole země.

20.10.2017 v 8:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 65 | Diskuse

Jan Vaverka

Baskicko – 3. díl: Cesta do Baskicka

Do Baskicka je to z České republiky zhruba 1800 km. To je dost daleko na to, aby cestování autem, autobusem nebo vlakem zabralo hodně času. Jak se tedy sem dostat, když většina přímých letů od nás léta do Madridu nebo Barcelony?

20.10.2017 v 8:20 | Karma článku: 4.74 | Přečteno: 78 | Diskuse

Michal Dokoupil

Jak v Kambodži utéct z civilizace

Pod jménem Kambodža si každý vybaví dvě věci, Angkor Wat a Rudé Khméry. Já ale při svých návštěvách postupně prozkoumávám i další části a zajímavosti této divoké země. Tentokrát jsme zamířili na pobřeží.

19.10.2017 v 14:30 | Karma článku: 9.93 | Přečteno: 293 | Diskuse

Jana Schlitzová

Zřícenina Lopata

Zřícenina Lopata, název trochu zvláštní, ale rozhodnutí udělat si tady procházku, byl báječný. Vystupujeme na skalní plošinu, kde se hrad nacházel. Ohýnek a voňavé buřtíky umocňují romantiku na Lopatě.

19.10.2017 v 11:46 | Karma článku: 13.27 | Přečteno: 394 | Diskuse

Martin Orálek

Jak jsem těžil zlato v Ghaně 46

Po filozoficko-ekologickém zamyšlení se přesunuji k méně vznešenému tématu - jídlu. Jídlo bylo pro nás v Africe neustále problém. A ani zde tomu nebylo jinak...

19.10.2017 v 10:42 | Karma článku: 11.58 | Přečteno: 308 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2167
milovnice sushi


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.