V japonské kuchyni

16. 01. 2009 13:13:50
Miluju japonské jídlo! Při každé cestě domů vleču v batohu litry sojové omáčky, nejrůznější přísady a jednou jsem uvažovala i o pytlíku rýže!      
Japonske jidlo je pastva pro oci...

X+Japonske jidlo je pastva pro oci...

Od rýže mě nakonec odradil drobný detail-prodává se v minimálně desetikilovém pytli-a to bych na zádech opravdu táhnou nechtěla. I když tak dobrou rýži jako v Japonsku jsem ještě jinde nejedla.

Vybrat si restauraci je někdy nad lidské síly, skoro každá se specializuje na jiný typ jídla, někde se můžete cpát jen nudlemi, jinde třeba výhradně řízky. Mimochodem-prachobyčejný obalovaný vepřový řízek byl pro mě šok-a pro japonské kamarády taky! Předložili mi ho jako místní specialitu-a nemohli uvěřit, že se jedná o typické české jídlo! Pravda-podávají ho tady pro nás netradičně-nakrájený na kousky s miskou rýže, ale je to on! Rýže je mimochodem součástí každého jídla-dávejte si pozor abyste do ní nezapíchli své hůlky-tak se rýže servíruje mrtvým! Japonci mají příjemný zvyk-před každým jídlem vám v restauraci podají navlhčené ručníky nebo ubrousky-většinou teplé. To mi doma vážně chybí!

Úžsné jsou restaurace, kde si jídlo připravujete sami, buď na horké plotýnce nebo na grilu-anebo v horkém vývaru (mimochodem, tohle jídlo má půvabný název šabu-šabu). Pokud budete při návštěvě Japonska při penězích, doporučuji kaiseki-tradiční slavnostní jídlo-čekají vás desítky minichodů servírované v překrásném nádobí z porcelánu, dřeva i listů.

O japonském jídle se dá mluvit dlouho, ale bez ochutnávky to není ono. Snad se mi podaří probudit vaše chuťové buňky alespoň fotkami.


3.JPG

 

 

 

 

 

 

Japonské jídlo musí v první řadě vypadat nádherně! 

 

 

                                                     4.JPG
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Někdy se skoro bojíte narušit jídlem dokonalou kompozici! :-)


6.JPG
 

 

 

 

 

Typický rámenshop-bar, ve kterém se vaří nepřekonatelná nudlová polévka. Jak je v Japonsku zvykem, je vidět do kuchyně pod pokličku kuchařů

 


7.JPG

 

 

 

 

Mé milované grilované hotate-mušle sv.Jakuba! Ještě lepší jsou syrové, ale o tom až příště.. 

 

 


PICT8810.JPG

 

 

 

 

 

 

Další z mých oblíbených obědů-grilovaná sépie...

 


8.JPG

 

 

 

 

 

 

Takový chutný rybí vývar....:-)

 

 

 


9.JPG

 

 

 

 

 

 

A další polévka-dostanete vývar a do něj na co si ukážete-zeleninu, tofu, kousek masa....v zimě parádní vynález!


11.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Restaurace lákají na umělohmotné jídlo za výlohou. Vypadá jako živé a uvnitř dostanete přesnou kopii!


12.JPG

 

 

 

 

 

 

V restaruaci ovšem někdy narazíte na hodně podivná jídla...

 


13.JPG
 

 

 

 

Po delším pobytu v Zemi vycházejícího slunce ale občas uletíte i při domácím kuchtění (mušle byla výhrou v tombole-a domácí mi ji velmi záviděli!)

 

 


14.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Typickým jídlem je tempura-tedy zelenina obalená v lehkém těstíčku. Ale obalují se i jiné věci....


15.JPG
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulinářská návštěva Čínské čtvrti v Jokohamě...

 

 

 

 16.JPG
 

 

 

 

 

 

 

Ještě chvíle přemýšlení a všechna jídla hravě zvládnu! ;-)

 

 

P.S.O sushi až někdy příště-tahle dobrůtka si zaslouží vlastní kapitolu!

Autor: Martina Svobodová | pátek 16.1.2009 13:13 | karma článku: 26.24 | přečteno: 2396x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 33 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.93 | Přečteno: 490 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2211
milovnice sushi

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...