Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sushi

6. 04. 2009 14:40:40
A je to tu zase! Je to pořád ještě dietní jídlo, když jsem schopná přežrat se ho do mrtva?
Sushi...mnam mnam :-)Sushi...mnam mnam :-)

Městem Sendai-mým dočasným útočištěm-dokonce procházím záměrně oklikou-jen abych se vyhnula svému oblíbenému sushibaru. Jenomže co naděláte když hned naproti stojí oblíbená kavárna s nejlepší kávou ve městě, úchvatným výhledem a s wi-fi? Každá cesta kolem znamená útok na mou peněženku i trávící ústrojí. Místní mě jen málokdy trumfnou počtem snězených kousků-a to i když si dávám předsevzetí, že TENTOKRÁT si dám vážně jen jedno hotate....

Sushi při návštěvě Japonska prostě nemůžete minout. Je oblíbené i u nás, ale pokud jednou ochutnáte originál, vaše oblíbené evropské sushi restaurace rychle vyblednou....dost možná už si doma sushi nikdy neobjednáte. Syrové ryby podávané na studené, lehce oslazené rýži dochucené octem se dělí v zásadě na dvě skupiny-nigirisushi-tedy ručně tvarované válečky s rýží se slabou vrstvou wasabi a rybou nahoře a makisushi-rýže s kouskami ryby nebo zeleniny obalené v mořské řase. Podobné jídlo je sashimi-tedy plátky syrové ryby, kde se rýže podává zvlášť.

Sushi se podává se sojovou omáčkou, ve které si (zvlášť u makisushi nebo sashimi) rozmícháte trochu wasabi (ostrého japonského křenu). Namáčet byste v ní měli ne rýži, ale stranu s masem-i když pro nováčky je to trochu hazard. :-) Jednotlivé kousky se pak zajídají nakládaným zázvorem. Nejoblíbenější je tuňák, mušle svatého jakuba, krevety, kambala, oliheň a v poslední době i losos-i když starší Japonci mu příliš neholdují-nepovažují ho totiž tak úplně za mořskou rybu.

Pokud sedíte u stolu, je zvykem objednat si směs-většinou sedmi různých druhů. Dostanete je krásně nazdobené, se všemi potřebnými ingrediencemi a strouhanou bílou ředkví. U baru pak jednoduše požádáte o konkrétní druh, pak dostanete na talířku dva kousky.

Nejoblíbenější (a také nejrychlejší) formou jsou kaitensushi, tedy bar s pohyblivým pásem. Za barem tvoří kuchaři sushi přímo před vašima očima a vy si jen vybíráte podle vlastní chuti. Cenu poznáte podle barvy talířku (bývá jich většinou pět), nakonci vám jen obsluha sečte prázdné. Pro cizince je tento způsob ideální, nepotřebujete znát žádná slovíčka, najíte se co hrdlo ráčí a prakticky bez rizika, že vám donesou nějaké nečekané překvapení. Zázvoru si můžete nabrat kolik chcete, také čaj je tady (jako ostatně ve všech restauracích) zadarmo. Sushi má pro cizince ještě jednu výhodu-jako jediné jídlo ho nemusíte jíst hůlkama, společensky přijatelné jsou i vlastní prsty.

Sushi je v Japonsku zaručeně čerstvé, v mém oblíbeném kaitensushii objede talířek dvakrát a pokud si ho nikdo nevezme, letí do koše (přiznám se, někdy bych ten odpaďák s radostí sbalila domů!) Pobyt v Japonsku má co se sushi týká vlastně jen jednu nevýhodu-své chuťové buňky tak rozmazlíte, že doma na oblíbenou pochoutku budete muset zapomenout. Já jsem byla za snobku i před svou českou návštěvou-odmítla jsem si dát sushi v Kjótu-je totiž daleko od moře.....:-)

DSCF0597.JPGTypický kaitensushi....

PICT0012.JPG

Vypadá to jako slimák...ale není to slimák :-)

DSCF0779.JPG

Domácí sushi večírek

R0014690.JPG

Hotové sushi koupíte klidně v supermarketu-i s hůlkami a malým balením sojovky a zázvoru

PICT4104.JPG

Unisushi-sushi z mořského ježka-výborná pochoutka!

RIMG0629.JPGA jako vždy trhám rekordy v počtu talířků....:-/

P.S. O ostatním japonském jídle se dočtete tady.

Autor: Martina Svobodová | pondělí 6.4.2009 14:40 | karma článku: 18.78 | přečteno: 2564x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jiří Pollak

Irská republika pro zvídavé individualisty

O Irsku se píše hlavně v souvislosti se stále napjatou situací v severním Irsku a Spojeném království... V „Republice“ je ale skoro všechno jinak. Irsko je v euru, nepřemýšlí o opuštění EU, nepoužívá se míle, ale jezdí se v levo.

26.6.2017 v 7:30 | Karma článku: 8.34 | Přečteno: 129 | Diskuse

Petr Havránek

Bavorský les

NP Bavorský les je doslova protkán nepřeberným množstvím turistických stezek, zajímavých míst a na své si přijdou i milovníci cyklistiky. Nudit se rozhodně nebudete.

26.6.2017 v 7:00 | Karma článku: 7.33 | Přečteno: 198 | Diskuse

Ondřej Korhoň

Co mě v Melbourne štve: zima…a občas i sami Australané

Naše Australské dobrodružství je úplně jiné, než jsme čekali. Každý týden je něčím překvapující a plný nových zážitků. I navzdory několika nepříjemnostem si drtivou většinu dní užívám. Dnešní příspěvek bude o těch nepříjemnostech.

24.6.2017 v 23:34 | Karma článku: 31.87 | Přečteno: 1372 | Diskuse

Marie Kubešová

Za krásami jihozápadní Anglie - Bath

Při cestě po jihozápadní Anglii nelze vynechat jedno z nejhezčích anglických měst Bath. V současné době má kolem 90 000 obyvatel, ale ročně ho navštíví, kromě déle pobývajících turistů, zhruba 3,8 milionu jednodenních návštěvníků.

24.6.2017 v 17:58 | Karma článku: 15.34 | Přečteno: 281 | Diskuse

Martina Pixová

Bari - divoký Jih

Chtěla jsem psát o krásách a divokosti Jižní Itálie. Ale poslední den v Bari, hlavního města Apulie, jsem byla okradena a tak nemám fotky, kterými bych krásu doložila, ani aparát, abych pořídila nové. Zbývá tedy jen ta divokost.

24.6.2017 v 17:40 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 461 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2159
milovnice sushi

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.