V japonské kuchyni
X+Japonske jidlo je pastva pro oci...
Od rýže mě nakonec odradil drobný detail-prodává se v minimálně desetikilovém pytli-a to bych na zádech opravdu táhnou nechtěla. I když tak dobrou rýži jako v Japonsku jsem ještě jinde nejedla.
Vybrat si restauraci je někdy nad lidské síly, skoro každá se specializuje na jiný typ jídla, někde se můžete cpát jen nudlemi, jinde třeba výhradně řízky. Mimochodem-prachobyčejný obalovaný vepřový řízek byl pro mě šok-a pro japonské kamarády taky! Předložili mi ho jako místní specialitu-a nemohli uvěřit, že se jedná o typické české jídlo! Pravda-podávají ho tady pro nás netradičně-nakrájený na kousky s miskou rýže, ale je to on! Rýže je mimochodem součástí každého jídla-dávejte si pozor abyste do ní nezapíchli své hůlky-tak se rýže servíruje mrtvým! Japonci mají příjemný zvyk-před každým jídlem vám v restauraci podají navlhčené ručníky nebo ubrousky-většinou teplé. To mi doma vážně chybí!
Úžsné jsou restaurace, kde si jídlo připravujete sami, buď na horké plotýnce nebo na grilu-anebo v horkém vývaru (mimochodem, tohle jídlo má půvabný název šabu-šabu). Pokud budete při návštěvě Japonska při penězích, doporučuji kaiseki-tradiční slavnostní jídlo-čekají vás desítky minichodů servírované v překrásném nádobí z porcelánu, dřeva i listů.
O japonském jídle se dá mluvit dlouho, ale bez ochutnávky to není ono. Snad se mi podaří probudit vaše chuťové buňky alespoň fotkami.
Japonské jídlo musí v první řadě vypadat nádherně!
Někdy se skoro bojíte narušit jídlem dokonalou kompozici! :-)
Typický rámenshop-bar, ve kterém se vaří nepřekonatelná nudlová polévka. Jak je v Japonsku zvykem, je vidět do kuchyně pod pokličku kuchařů
Mé milované grilované hotate-mušle sv.Jakuba! Ještě lepší jsou syrové, ale o tom až příště..
Další z mých oblíbených obědů-grilovaná sépie...
Takový chutný rybí vývar....:-)
A další polévka-dostanete vývar a do něj na co si ukážete-zeleninu, tofu, kousek masa....v zimě parádní vynález!
Restaurace lákají na umělohmotné jídlo za výlohou. Vypadá jako živé a uvnitř dostanete přesnou kopii!
V restaruaci ovšem někdy narazíte na hodně podivná jídla...
Po delším pobytu v Zemi vycházejícího slunce ale občas uletíte i při domácím kuchtění (mušle byla výhrou v tombole-a domácí mi ji velmi záviděli!)
Typickým jídlem je tempura-tedy zelenina obalená v lehkém těstíčku. Ale obalují se i jiné věci....
Kulinářská návštěva Čínské čtvrti v Jokohamě...
Ještě chvíle přemýšlení a všechna jídla hravě zvládnu! ;-)
P.S.O sushi až někdy příště-tahle dobrůtka si zaslouží vlastní kapitolu!
Martina Svobodová
Návraty
Je to zvláštní, chodit po Furukawě pěšky....nejsem na to zvyklá. Klíč od kola nostalgicky nosím v kapse, sednout bych se ale na tu zrezivělou herku neodvážila.
Martina Svobodová
Havran
Jedu si takhle stezkou mezi rýžovými poli kdesi na severu Japonska.....široko daleko jen já, rýže, prach....a havrani.
Martina Svobodová
Hirošima
Chtěla jsem napsat o Hirošimě.... Chtěla jsem napsat o krásném letním dni, kdy byla obloha modrá a jen v dálce se ozvalo hřmění....
Martina Svobodová
Tanabata matsuri
Tanabata matsuri je nádherný svátek. V celém Japonsku se slaví začátkem července, u nás ale o měsíc později. Zřejmě proto, že právě tady jsou oslavy největší a vyhlášené po celé zemi!
Martina Svobodová
Kristina
Tak nám za okny postavili lešení. Je to zvláštní pocit, procházet se po bytě a z okna koukat na ukrajinské dělníky.
Martina Svobodová
Láska-věc podivná
Moje kočka se mrouská, budí mě v noci úporným škemráním o trochu lásky. Nebo trochu kvalitního sexu? Přišlo na nás jaro na obě a tak trochu si s tím nevíme rady.
Martina Svobodová
Jaro v císařské vile-foto
Narodila jsem se v zimě, ve stejný den jako japonský císař (pro šťouraly-o pár let později). Podle horoskopu bychom tedy měli mít leccos společného-a asi ano. Jeho vilka v Kjótu se mi moc líbí, zahrada kolem ještě víc. Miluju jaro-a když koukám kolem, on asi taky. :-)
Martina Svobodová
Ospalá Uwajima
Uwajima se mi zatím jeví jako pěkná díra. Byl to taky nápad, dorazit sem posledním vlakem. Nádraží ospalé, před ním ani nohy a kolem jen potemnělé uličky. Jsem zvědavá, jak to minšuku budu hledat!
Martina Svobodová
Sushi
A je to tu zase! Je to pořád ještě dietní jídlo, když jsem schopná přežrat se ho do mrtva?
Martina Svobodová
Sněhové království
V Sapporu na ostrově Hokkaidó se každoroučně touto dobou pořádá sněhový festival Yuki matsuri. Město zaplní složité skulptury z ledu a sněhu a vy si připadáte jako v opravdovém ledovém království!
Martina Svobodová
Sto osm zvonů místo šampaňského
Bublinky, chlebíčky, zábava, trocha tance a druhý den hlava v záchodové míse...Tak nějak to probíhá rok co rok. Nemám to ráda, ale stejně většinou podlehnu.
Martina Svobodová
Hokkaido
Krajina bez lidí, hladina bez ptáků. Cesta bez konce, úzkost bez příčiny. Nevím co hledám, ale tohle je konečně samota.....
Martina Svobodová
Togo s Evelyn
“To je tatínek” potřásám si rukou se sympatickým vrásčitým černochem. “A to je maminka.” Statná černoška je proti svému muži dvojnásobná. “To je maminka” zmateně podvávám ruku další ženě. “A to je taky maminka.”
Martina Svobodová
Zima ve Furukawe
Česko zapadlo sněhem, řidiči si zoufají, lyžaři a fotografové jásají :-) Jak vypadá zima v jedné malé japonské díře vám ukážou následující fotky.
Martina Svobodová
Rychlíkem v Africe
Stěžujete si na cestování vlakem, na české dráhy, na zpoždění a na všudypřítomnou špínu? Já ne. Je bezva, když všechno funguje, vlak jezdí na čas a je v něm čisto. Je bezva cestovat šinkansenem, kde všechno klape jako na drátku.
Martina Svobodová
Bar U tří žab...
Vyhlašuju pátrání!!! Hledá se slavný bar U tří žab. Nachází se někde v uličkách staré Prahy a na jeho objevení závisí další vztahy mezi námi a japonskou stranou! Že jste o takovém baru nikdy neslyšeli? Cože? Vy nevíte že se tady odehrávají dějiny a uzavírají diplomatické dohody?
Martina Svobodová
Jak v Africe vyměnit peníze snadno a rychle...
"Bohužel madam, dolary v naší bance neměníme, pouze eura." Tak a jsem nahraná. Napadlo by vás tahat do malé západoafrické zemičky evropskou měnu? Mě ne. Moje dolarová výbava je mi k ničemu. Už dva dny přežívám bez jediného místního franku nebo čím se tady platí jen díky místním. V buši to jde ještě snadno, ve městě už zřejmě hůř.
Martina Svobodová
Chataření po japonsku
Chataření je typický český fenomén. V Evropě všeobecně známý, tady na dalekém východě o něm ani nezaslechli. A co by přitom Japonci za malou českou chatičku dali!
Martina Svobodová
Hanami-slavnost kvetoucích sakur
Představte si, že sedíte s přáteli na dece, do zad vám pálí jarní sluníčko. Pozorujete nádherné růžové květy nad vámi, k tomu popíjíte saké a pojídáte něco malého k snědku. Právě jste se octli na hanami-jednom z nejkrásnějších jap
Martina Svobodová
Luxus v buši
Tak úplně nechápu, jak jsem se v téhle středověké vesničce ocitla. Už vůbec nechápu co tady vlastně dělám. Kam se hnu, pozorují mě desítky tmavých očí. Kam se hnu, pronásleduje mě horda malých usmrkánků.
předchozí | 1 2 | další |