Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V japonské kuchyni

16. 01. 2009 13:13:50
Miluju japonské jídlo! Při každé cestě domů vleču v batohu litry sojové omáčky, nejrůznější přísady a jednou jsem uvažovala i o pytlíku rýže!      
Japonske jidlo je pastva pro oci...

X+Japonske jidlo je pastva pro oci...

Od rýže mě nakonec odradil drobný detail-prodává se v minimálně desetikilovém pytli-a to bych na zádech opravdu táhnou nechtěla. I když tak dobrou rýži jako v Japonsku jsem ještě jinde nejedla.

Vybrat si restauraci je někdy nad lidské síly, skoro každá se specializuje na jiný typ jídla, někde se můžete cpát jen nudlemi, jinde třeba výhradně řízky. Mimochodem-prachobyčejný obalovaný vepřový řízek byl pro mě šok-a pro japonské kamarády taky! Předložili mi ho jako místní specialitu-a nemohli uvěřit, že se jedná o typické české jídlo! Pravda-podávají ho tady pro nás netradičně-nakrájený na kousky s miskou rýže, ale je to on! Rýže je mimochodem součástí každého jídla-dávejte si pozor abyste do ní nezapíchli své hůlky-tak se rýže servíruje mrtvým! Japonci mají příjemný zvyk-před každým jídlem vám v restauraci podají navlhčené ručníky nebo ubrousky-většinou teplé. To mi doma vážně chybí!

Úžsné jsou restaurace, kde si jídlo připravujete sami, buď na horké plotýnce nebo na grilu-anebo v horkém vývaru (mimochodem, tohle jídlo má půvabný název šabu-šabu). Pokud budete při návštěvě Japonska při penězích, doporučuji kaiseki-tradiční slavnostní jídlo-čekají vás desítky minichodů servírované v překrásném nádobí z porcelánu, dřeva i listů.

O japonském jídle se dá mluvit dlouho, ale bez ochutnávky to není ono. Snad se mi podaří probudit vaše chuťové buňky alespoň fotkami.


3.JPG

 

 

 

 

 

 

Japonské jídlo musí v první řadě vypadat nádherně! 

 

 

                                                     4.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Někdy se skoro bojíte narušit jídlem dokonalou kompozici! :-)


6.JPG 

 

 

 

 

Typický rámenshop-bar, ve kterém se vaří nepřekonatelná nudlová polévka. Jak je v Japonsku zvykem, je vidět do kuchyně pod pokličku kuchařů

 


7.JPG

 

 

 

 

Mé milované grilované hotate-mušle sv.Jakuba! Ještě lepší jsou syrové, ale o tom až příště.. 

 

 


PICT8810.JPG

 

 

 

 

 

 

Další z mých oblíbených obědů-grilovaná sépie...

 


8.JPG

 

 

 

 

 

 

Takový chutný rybí vývar....:-)

 

 

 


9.JPG

 

 

 

 

 

 

A další polévka-dostanete vývar a do něj na co si ukážete-zeleninu, tofu, kousek masa....v zimě parádní vynález!


11.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Restaurace lákají na umělohmotné jídlo za výlohou. Vypadá jako živé a uvnitř dostanete přesnou kopii!


12.JPG

 

 

 

 

 

 

V restaruaci ovšem někdy narazíte na hodně podivná jídla...

 


13.JPG 

 

 

 

Po delším pobytu v Zemi vycházejícího slunce ale občas uletíte i při domácím kuchtění (mušle byla výhrou v tombole-a domácí mi ji velmi záviděli!)

 

 


14.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Typickým jídlem je tempura-tedy zelenina obalená v lehkém těstíčku. Ale obalují se i jiné věci....


15.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulinářská návštěva Čínské čtvrti v Jokohamě...

 

 

 

 16.JPG 

 

 

 

 

 

 

Ještě chvíle přemýšlení a všechna jídla hravě zvládnu! ;-)

 

 

P.S.O sushi až někdy příště-tahle dobrůtka si zaslouží vlastní kapitolu!

Autor: Martina Svobodová | pátek 16.1.2009 13:13 | karma článku: 23.92 | přečteno: 2233x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jiří Jurčák

Ligurie – Cinque Terre

Cinque Terre je v Itálii něco podobného, jako u nás Telč či Český Krumlov. Historie kam se podíváš, navíc posazená v subtropických zahradách na útesech nad samým mořem.

19.8.2017 v 12:46 | Karma článku: 9.74 | Přečteno: 243 | Diskuse

Ervín Dostálek

Místo báječné k narození - 204: Že nevíte kdo vymyslel matematické znaménko rovná se (=) ?

Na území britského Walesu najdeme množství turisticky atraktivních lokalit. Za návštěvu stojí kromě hradů i zdejší tři národní parky. Prvním navštíveným byl Pembrokeshire Coast National Park a v něm krásné pobřežní městečko Tenby

19.8.2017 v 11:35 | Karma článku: 3.50 | Přečteno: 81 | Diskuse

Ervín Dostálek

Báječné místo k narození - 203:Prvním navštíveným hradem ve vzpurném Walesu byl Caerphilly

Wales má nejvíc hradů na světě - kolem čtyř stovek. Na konci 13. st. obsadil s konečnou platností Wales anglický král Edward I. a spoutal jej "železným kruhem" královských hradů. Prvním z nich byl hrad Caerphilly 10km od Cardiffu

18.8.2017 v 21:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 75 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Korálový miniatlas (III) – Mix 1

Narodili jsme se příliš pozdě na to, abychom mohli v Rudém moři cokoli nového objevit a pojmenovat. Tamní tvorové byli definováni dávno před námi, někteří už v druhé polovině 18. století.

18.8.2017 v 18:05 | Karma článku: 7.09 | Přečteno: 87 | Diskuse

Ervín Dostálek

Místo báječné k narození - 202: Cardiff

Millennium Stadium pro 75 tisíc sedících diváků pro mistrovství světa v ragby i zápasy OH ve fotbalu i vystoupení Madonny a dalších zpěváků a hudebních těles, i hrad, centrum, přístav - to je Cardiff (Caerdydd), metropole Walesu.

18.8.2017 v 8:50 | Karma článku: 3.03 | Přečteno: 76 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2164
milovnice sushi

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.